efterföljelse · Jesus · lärjungaskap · Uncategorized

Den där Jesus

Satt häromdagen och funderade lite på hur det skulle vara om Jesus skulle få för sig att göra ett extra besök här i Sverige idag, lite mer in person than in spirit så att säga. Ponera att han skulle komma hit helt incognito. Jag undrar hur många som skulle fatta vem han var, och vilka som skulle känna igen honom först. Tvivlar på att det skulle vara de som kallar sig kristna, inklusive jag själv. Han skulle inte passa in hos oss. Han skulle nog inte ens försöka. Och det skulle vi tycka var så enormt provocerande. Han skulle hänga med HELT fel människor. Han skulle spendera alldeles för lite tid med rätt människor. Med största sannolikhet hade han inte, hör och häpna, försökt hitta de starkaste, tydligaste, mest kunniga, imponerande ledarna att teama upp med.

Hade han satt sin fot i våra kyrkor hade hans ord varit så vassa och hans befallningar så krävande att många av oss inte stått ut. Han hade inte dömt oss, vi hade med största sannolikhet dömt ut honom.

Var hade vi hittat honom då? Han hade kallat dem till sig som ingenting tycks vara men som har hängivna hjärtan. Sen hade han tagit med dem dit de flesta av oss sällan eller, i ärlighetens namn, aldrig går. Han hade gått till dem som dricker för mycket, till missbrukarna och till dem som ligger runt. Dem hade han festat med. Han hade gått till de hemlösa, till de ensamma, de sjuka, de deppiga. Han hade inte dömt dem; han hade sett dem och helat dem, gett dem frihet, frid – liv. Sen hade han INTE tagit med dem till kyrkan. Jag tror faktiskt inte det. Han hade inte krävt förändring utan ingjutit förvandling. Och över detta hade vi rasat. De måste ju kristnas, fast vi hade sagt lärjungatränas, de måste ju institutionaliseras, fast vi hade sagt formas. De måste kontrolleras, fast vi hade sagt ledas. För det fattar väl vem som helst att det inte räcker med att skicka tillbaka de där syndarna dit de kom ifrån och dela med sig av det de varit med om. Det räcker inte att säga åt dem att berätta vad de sett; att Guds rike är här. Vem tror han att han är, den där Jesus? Vi lever faktiskt på 2000-talet och då kan man inte bara gå runt och lita blint på den Helige Ande hur som helst. Vi kristna hade nog aldrig sett förvandlingen hos dem han hade mött, troligtvis hade vi slutat titta för länge sen. En sån man kan man inte välsigna, en sån måste ha fel.

Jag har kanske helt uppåt väggarna fel.  Det hade varit både skönt och bekvämt. I varje fall för mig som gärna kallar mig Jesusföljare.

Annonser

9 reaktioner till “Den där Jesus

  1. Tack Maria för lite provocerande och uppfriskande läsning så här på måndagsförmiddagen. Jag tror att du har rätt, och det utmanar mig verkligen att fundera över var och till vem Jesus vill leda mig. Allt gott!

  2. Så bra Maria! Vi behöver alla tänka till! Det är så lätt att hamna i slentrian med sin bekännelse av tron på Jesus! Och i sina tankar om dem som tar emot dem.
    Lycka till i fortsättningen! Kram

  3. Maria. Jag har två saker att säga:

    1. Du är otroligt bra på att skriva. Du är begåvad.
    2. Du har nog väldigt rätt i det du skriver. Så det är bara för oss som älskar Jesus att bege sig ut och vara där folket är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s