efterföljelse · församlingsliv · mission · Uncategorized

Locka människor till kyrkan?

gå”Varannan svensk: Jag tror på Gud

tre kristna profiler: så ska vi locka dem till kyrkan”

Så löd en av överskrifterna i tidningen Dagen igår. De tre profilernas tankar kring detta var väldigt bra. Men rubriken säger något om hur vi många gånger tänker; hur får vi människor att komma till oss? Tänk om man istället hade vänt på det och skrivit: ”så ska vi sända ut våra församlingsmedlemmar till dem.”

Jesus sänder gång på gång ut sina lärjungar. Han säger inte till dem att samla, eller locka till sig, utan att gå. Tänk om vi på allvar skulle våga göra detsamma; sända ut varandra i våra församlingar. Inte främst för att bjuda med utan för att plantera Guds rike i nya sammanhang. Vad skulle hända då?

Hur skulle vi kunna ha kontroll? Tänk om det skulle bli anarki!

Det är risken vi skulle få ta. Vi skulle få lita på att Jesus håller sitt löfte; att själv bygga sin församling. Vi skulle behöva lita på uppståndelsekraften; kraften till förvandling, frälsning och förändring hos människor. Vi skulle behöva en övertygelse om att Guds rike är åtråvärt, att den Helige Andes kraft är verksam och att budskapet om Jesus är relevant – för alla, även för oss som redan tror.

Men, det skulle kosta en hel del. Framför allt skulle det kosta vår bekvämlighet. Vi vill ju gärna ha det som vi alltid har haft det. Det är tryggt och skönt.

Men tänk om det skulle gå. Tänk om människor skulle lära känna Jesus och bli präglade av honom. Tänk om Guds rike skulle kunna genomsyra alla sammanhang. Tänk om församlingsgemenskaper skulle kunna uppstå på de mest oväntade platser, i de mest förvånande sammanhangen – Jesusöverlåtna församlingar.

Jag tror att vi behöver tänka om. Jag tror att vi behöver gå ut och göra som Jesus. Jesus blev som en av oss, han blev människa. Jag tror att vi behöver göra som Paulus, som  blev allt för alla för att vinna någon. För varför tror vi att någon som inte är kyrkvan ska ta sig över våra kulturella gränser ( och de är faktiskt många) för att få höra om Jesus, när ansvaret i själva verket ligger på oss? Det är vi som blivit anförtrodda uppdraget. Det är vi som är budbärare av den världsomvälvande, ständigt relevanta, sanningen – Jesus själv.

Jag är övertygad om att det är möjligt för alla typer av församlingar att vara utsändande. Och jag tror det kan se väldigt olika ut i olika sammanhang. Jag hörde om en kyrka i England som hade som mål att tömma kyrkan. Inte så att de försökte skrämma bort sina medlemmar, utan för att frigöra människor att gå ut med Guds rike.

Frågan är nog om vi vågar och vill. Vågar och vill vi ta oss ur våra bekväma zoner? Vågar vi släppa kontrollen?

Annonser

En reaktion till “Locka människor till kyrkan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s