församlingsliv · Husförsamlingsliv · Uncategorized

Husförsamlingsliv: Husförsamling – inte bara ett delmål

276860_385868881490504_252213966_nFör knappt ett år sen hade jag ett telefonsamtal med en god vän som inte bor här i Helsingborg. Vi pratade församling och kom in på hur vi tänker församlingsliv i vårt nätverk; att vi ser husförsamlingarna som autonoma, verkliga, församlingar som står i relation till varandra. Efter en stund sa min vän ungefär så här: ”Det är först nu jag börjar inse att ni tänker att ni är församling nu och att ni inte bara är på väg någon annanstans. Ni tänker att det är så här det ska se ut, inte bara tills ni blir så många att ni kan göra på ett annat sätt”

Jag tror kanske att det finns fler som har tänkt liknande.

När vi flyttade hit var vi inte säkra på exakt hur Gud skulle leda oss men vi hade upplevt att han lagt en längtan i oss att bygga vardagsnära, missionellt och lett av den Heliga Anden. Vi hade inga planer på att försöka få en lokal, inte ens från början. Verksamheter fanns inte heller på listan utan vi ville framför allt frigöra tid för relationer. Mer och mer upplevde vi hur Gud talade till oss om enkla, multiplicerande församlingar.

Vi drömmer om ett nätverk av enkla församlingar som kan poppa upp lite varstans i lite olika former. Församlingar som hjälper varandra och som står tillsammans med samma dna men som inte ”styrs uppifrån”. Vi ser att en husförsamling är en församling fullt ut, inte bara ett delmål i att bli en ”riktig” stor församling med egna lokaler. En församling behöver nödvändigtvis inte träffas i ett hem, den kan mötas lite var som helst; på en arbetsplats, ett café eller kanske en pizzeria.  Vår dröm är att en rörelse ska få ta fart, där enkla församlingar startas med hjälp av den Heliga Andens kraft och sprida sig som en löpeld i vår stad, vårt land och vidare. Vi ser att vår uppgift är att göra lärjungar och utifrån det tror vi att Jesus kommer bygga sin församling. Och den kan se ut på många olika sätt.

Just nu längtar vi efter att få se församlingar växa fram i helt nya miljöer, på ett sätt ingen av oss sett tidigare. Bortom mänsklig kontroll. Församlingar med Jesusöverlåtna lärjungar. Vi drömmer om att få se det vi läser om i Lukas 10; att gå ut, hitta gemenskaper/ hushåll som är öppna för Jesus, och där se en församling växa fram. Vi ser, när vi läser Apostlagärningarna, att det oftast var så det fungerade – Guds rike förkunnades och påföljden blev att det växte fram församlingar, även när apostlarna hade lämnat platsen.

Vi är inte där än. Men vi ser i tro, vi hoppas och längtar. Och vi försöker så gott vi kan att ta varje steg i skuggan av honom som är församlingens huvud – Jesus. Vi vill se hans fotsteg, vandra i dem och våga gå på det han kallar oss till.

Annonser

12 reaktioner till “Husförsamlingsliv: Husförsamling – inte bara ett delmål

  1. Hej! Tankar jag också gått med i åratal om vad som är den ursprungliga församlingen. Av alla goda ting finns ändå en rädsla för det vi sett i många begynnande ”fria” väckelser/rörelser utan det klassiska med bibelskolor, konferenser, tidning etcetera, nämligen att de mer eller mindre försvunnit efter ett tag. Kan det vara så illa att vi behöver de yttre klassiska kyrkostrukturerna för att bevaras under längre tid från generation till generation?

    1. Många skulle nog svara ja på den frågan. Vi hade besök i helgen av en man som finns med i en snabbt växande rörelse av enkla församlingar i Indien. Han berättade att det finns de församlingar ibland dem som har blivit mer”traditionella”. I dessa församlingar, menade han, stannar det upp. De hämmas i sin tillväxt. Om detta är applicerbart i Sverige vet jag inte. Vi har ju ännu inte så mycket erfarenhet. En sak som jag dock tror är viktigt är att husförsamlingar står i relation till andra församlingar och hittar sätt att nätverk med varandra.

    2. Jag såpnar lite fritt här. Jag tror att den yttre strukturen kan bidra till en bekvämlighet. Och när det uppstår en kris i församlingen på ett eller annat sätt så har man en struktur att falla tillbaka på, man behöver inte Gud på samma sätt. I en mer strukturslös/fri församling så blir valet att antingen söka Gud eller fallasönder. Sen kanske det inte är aplicerbart på allt och alla församlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s