efterföljelse · församlingsliv · mission · Uncategorized

Relation, mission och barmhärtighet

I Lukas kapitel tio kan vi läsa om hur Jesus sänder ut sina lärjungar. Det är en mycket intressant text som kan lära oss mycket om hur vi kan få fungera i att vara lärjungar som gör lärjungar. Första stycket i kapitlet handlar om detta, hur Jesus sänder ut sina lärjungar. Bland annat kan vi läsa att Jesus sänder dem två och två. De ska, utan att stanna på vägen, gå till ett hus där det bor en fridens man, alltså någon som välkomnar dem och deras budskap, sedan ska de stanna där. De ska ta emot vad som sätts fram och berätta att Guds rike har kommit.

Det är intressant att se det fokus Jesus uppmanar lärjungarna att ha. De ska inte stanna på vägen utan gå dit Jesus sänder dem. När de sedan kommit till ett hem där det finns en öppenhet för Jesus, och ett välkomnande, ska de stanna där. Inte gå från hus till hus. De ska bygga relation, äta tillsammans, vara tillsammans. Och när lärjungarna kommer är de beroende av dem de blivit sända till. De kommer inte i ett överläge utan i ett underläge. De behöver ta emot mat och pengar.

Direkt efter denna text har Lukas valt att sätta in liknelsen om den barmhärtige samarien och sedan följer berättelsen om när Jesus hälsar på hos Marta och Maria. Jag tror inte att det är en slump utan att Lukas vill  visa att detta hänger ihop; uppdraget att gå ut och förkunna att Guds rike är här och bota de sjuka, att visa barmhärtighet mot den slagne och sårade – låta Jesus kärlek ta sig uttryck i omsorgen, och att, som Maria, bara vara nära Jesus. De hör ihop. De ska inte separeras. De är beroende av varandra. Närheten till Jesus föder handling. För att kunna handla i kärlek och barmhärtighet behöver vi hålla oss nära Jesus. Och det handlar om relationer. Relation med andra och relation med Jesus.

Om man separerar evangelisation från relation riskerar man att bli fokuserad på fel saker. Man riskerar att bli mer upptagen av att se siffror än människor, att se handuppräckningar istället för lärjungar, att se mirakler istället för människor som blir upprättade och helade. Man riskerar att missa att det kan finnas behov av barmhärtighet och omsorg – sår som behöver rengöras och förbindas. Man riskerar att svalna i kärlek.

Och kärleken är viktigast. Utan den är vi bara skrällande cymbaler.

Annonser

2 reaktioner till “Relation, mission och barmhärtighet

  1. Bra!
    På lördagen under helgen med Victor John tyckte jag först att det var konstigt att han bad oss att läsa hela kapitlet (Lukas 10) och undrade om han verkligen menade så. Efter ett tag började jag förstå att det verkligen fanns en tanke med det. De tre berättelserna hänger ihop på ett sätt som jag inte sett förut.
    Det är också intressant att fundera över hur Martas, Marias och Lasarus hem relaterar till det Jesus säger om att ta in i hem och leta efter fridens personer i början av kapitlet. Var det kanske så att deras hem blev en bas för Guds rike i Betania på det sätt som Jesus själv beskrev för sina lärjungar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s