efterföljelse · Gud · Jesus · lärjungaskap · Uncategorized

Förnöjsamhetens lov

gränna, stugan 03Förnöjsamhet. Smaka på ordet. Visst ligger det härligt på tungan? Visst klingar det vackert? Synd att det inte används så ofta. Men, det ligger väl inte riktigt i tiden.

Att vara förnöjsam, vad innebär det? Wiktionary förklarar det så här: någon som har lätt för att acceptera och vara nöjd med vad man redan har; som inte gärna kräver mer för egen del.

Det handlar alltså om att vara tacksam för vad man har. Detta är något som min generation inte är särskilt bra på – vi jagar ständigt efter något bättre. Vi köper tidningar för att veta vilka kläder vi ska göra oss av med, så vi kan ge plats för nya. Vi renoverar oss tokiga – nya kök, nya badrum, nya möbler. Och lägger vi inte pengar på det, så lägger vi tid och energi. Vi matas ständigt med nya saker vi behöver ha eller uppleva – genom reklamer, bloggar, facebook, tidningar… det är ett ständigt inflöde och det är inte särskilt lätt att värja sig.

Jag blir extremt provocerad av ett visst resebolags reklam med Mads Mikkelsen, ni vet den där med alla dagarna: ”Livet är inte dagarna som passerar, det är dagarna vi minns”.

För det första – vad är det för floskler? Livet är väl alla dagar!

För det andra – resebolaget vill få oss att tro att vi är beroende av upplevelser så som solsemestrar, för att vara lyckliga. Vad skapar det i oss? Inte bara ett begär efter sol och bad och all inclusive, utan också föreställningen att vi behöver detta för att överhuvudtaget ha ett liv.

Bluff och båg är vad det är. Det är när vi lär oss leva som om vi inte äger något, som om allt vi fått är en välsignelse, som om vi endast är förvaltare av gåvor –  lyckan över det vi faktiskt har, förnöjsamheten, infinner sig. Och när vi inte styrs av våra materiella behov och begär, tror jag att det blir lättare att följa Jesus. Han kallar oss att ge upp allt – att sätta vår trygghet till honom, ekonomin inräknad. Kanske är det därför han säger att det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike – den rike har så mycket mer att ge upp.

När vi vågar ta steget har Gud lovat att förse. Jesus säger att Gud som till och med klär liljorna på marken, självklart också ska klä oss. Vi behöver inte bekymra oss, det vill säga, om vi söker Guds rike först, då har han lovat att vi ska få allt det andra också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s