En Helig Gud

eldGud är en helig gud.

I gamla testamentet kan vi läsa om hur människan, efter att hon släppt in synden i världen, inte kunde komma in i Guds heliga närvaro. Hans helighet är så stark att syndaren förgås i hans närhet.

På berget Sinai fick Mose se Guds rygg. Gud lät sin hand vara över honom till dess han hade gått förbi – hans ansikte kunde nämligen ingen se. Efteråt strålade det så om Moses ansikte, att de andra blev rädda för att komma nära honom.

Varje år, på den årliga försoningsdagen, bar översteprästen fram offret för folkets synder, in i det rum som kallades det allra heligaste – platsen för Guds närvaro. Det var bara översteprästen som fick gå in, efter ett antal ritualer och reningar. Guds helighet var starkt begränsad.

När kung David skulle föra tillbaka förbundsarken – det synbara vittnesbördet om Guds närvaro –  gjorde han det först på ett oförståndigt sätt. När vagnen med arken nästan välte, sträckte Ussa ut sin hand för att gripa tag i den. Konsekvensen blev att han dog.

Gud är densamme, i evighet. Han förändras inte. Men, i och med Jesus död och uppståndelse, har vårt förhållande till honom förvandlats.

När Jesus dog gick förlåten, det tjocka tygstycke som skilde Guds närvaro i det allra heligaste från folket, itu. Vägen till Fadern, till den ende och helige öppnades. Guds heliga närvaro blev möjlig för var och en. Jesus bar våra synder i sin egen kropp. Han gjorde det möjligt för oss att ta emot hans rättfärdighet – att dö bort ifrån oss själva, för att leva med honom.

Guds helighet består. Genom sin stora nåd och kärlek här han öppnat en väg för oss alla att komma nära honom. Vi kan nog bara ana hur stort det är.

Annonser

Publicerad av MariaKCruz

Fru, mamma, kaffetant, boknördswannabe, komediseriefantast, Jesusföljare, husförsamlingshållapåare, Helsingborgare, smålänning. Bland annat.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: