Se på Jesus

img_1939_101454679En bibeltext som talat till mig de senaste veckorna är berättelsen om när Petrus går på vattnet. (Matt 14:22)

Lärjungarna har gett sig iväg från ett minst sagt häpnadsväckande event där de fått vara med om att Jesus förvandlade fem bröd och två fiskar till, ja, hur mycket bröd och fisk som helst. Över femtusen personer fick äta sig mätta efter att Jesus välsignat det lilla som en pojke lämnade fram till honom.  Om det undret finns det mycket att säga men det tar vi en annan gång.

Nu sitter de i båten på väg tillbaka. Jesus har de lämnat kvar. Han bad dem åka i förväg eftersom han ville vara ensam en stund och be. Det är kväll och vinden är stark. Det blåser hårt och de får kämpa med båten. Plötsligt får de se något märkligt. En gestalt uppenbarar sig ute bland vågorna. Först blir de rädda och tror att det är ett spöke. De skriker högt men så hör de en röst som säger, lugn, det är jag, var inte rädda. Petrus fattar mod och ropar ut, Jesus om det är du så säg att jag får komma till dig på vattnet. Jesus svarar, kom du.

Petrus går ur båten. Han ser på Jesus. Han går på vattnet! Men så plötsligt är det som att han blir medveten om vad det är han faktiskt gör. Han släpper blicken från Jesus och börjar koncentrera sig på det som finns runt omkring. Då börjar han sjunka. Han sjunker djupare och djupare tills någon fattar hans hand och drar honom upp. Jesus möter honom och hjälper honom. Sedan frågar han Petrus, varför tvivlade du?

Jag beundrar Petrus. Vågorna gick högt. Vinden var hård. Och ändå, ändå ber han Jesus att få ge sig ut. Något i honom triggas av tanken att få göra det omöjliga. Och Jesus uppmuntrar hans äventyrslusta, han uppmuntrar honom att gå på vattnet. Han kunde ju trots allt sagt, sitt kvar, jag kommer snart. Men, han kallar Petrus till sig. Allt går bra så länge Petrus håller blicken fäst vid Jesus. Det är när han börjar titta på omständigheterna han sjunker.

Jesus kallar oss ut på äventyr. Han för oss ifrån det som verkar tryggt och bekvämt. Han uppmuntrar oss att ta steg i tro på att Jesus gör det omöjliga möjligt. Och det är när det blåser runt omkring oss som tron prövas. Det är så lätt att börja titta på allt runt omkring istället för att titta på Jesus. Häri ligger vår utmaning; att hålla blicken fäst vid Jesus. Att välja att tro, även när omständigheterna säger något annat. Att inte fokusera på det som verkar omöjligt, utan på Jesus. Och jag tror att detta är själva grundförutsättningen för vår tro; att se på Jesus och lita på honom.

När Petrus vacklar lämnar dock Jesus honom inte i sticket. Han tar hans hand och drar honom upp. Jesus lämnar oss inte att klara oss själva. Han finns alltid där. Han låter oss inte sjunka. Dock lämnar han oss, liksom han lämnade Petrus, med en obekväm fråga; varför tvivlade du? Det verkar som att Jesus förväntar sig att vi ska våga tro på honom, fullt ut. Han förväntar sig att vi ska våga lita på honom oavsett hur blåsigt det verkar runt omkring. Han förutsätter det, det verkar vara normen. Han säger inte, Petrus, jag förstår att du släppte blicken, jag förstår att du hade svårt att tro. Han verkar snarare vilja få Petrus att växa, att ännu mer våga lita på honom. Han verkar vilja att han ännu mer ska förstå vem Jesus är; att han är Guds son, Gud själv, och att ingenting är omöjligt för honom.

Livet med Jesus är inte alltid så bekvämt . Och Jesus stryker oss inte alltid medhårs. Han utmanar oss att varje dag välja att tro på honom, och lita på vem han är.

”Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som istället för den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande utan att bry sig om skammen och som nu sitter på högra sidan om Guds tron.” – Hebreerbrevet 12:2

Annonser

Publicerad av MariaKCruz

Fru, mamma, kaffetant, boknördswannabe, komediseriefantast, Jesusföljare, husförsamlingshållapåare, Helsingborgare, smålänning. Bland annat.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: