församlingsliv · Husförsamlingsliv · lärjungaskap · mission

Från sökarvänlig till missionerande

gåSom jag var inne lite på i ett tidigare blogginlägg, står vi i ett läge där våra församlingars förhållande till samhället redan har och håller på att förändras.

Detta är något som vi är väl medvetna om. Vi har sett utvecklingen. Jag tror dock inte vi riktigt har landat i hur vi ska hantera den. Människor lämnar, få tillkommer. Vi har försökt hitta sätt att få människor att stanna, och att besöka.

Ett sätt, som har varit väldigt populärt, har varit att ha sökarinriktade gudstjänster – gudstjänster som är anpassade för att tilltala människor som inte är ”kyrkvana”. Till viss del har det nog fungerat. Jag tror dock många också har stött på problem i detta. Plötsligt finns det inte rum för Den Helige Andes ledning eller djupare undervisning. De som är ”gamla i gemet” känner sig inte tillgodosedda och väldigt mycket resurser läggs på att göra så ”lockande” gudstjänster som möjligt.

Jag tror att den här typen av gudstjänster har fungerat till viss del. De lyckas tilltala en viss kategori människor. Jag tror dock att om detta blir det sätt församlingen praktiserar både evangelisation och gemenskap blir problemen i längden stora. Oavsett hur mycket vi försöker anpassa våra möten/gudstjänster/samlingar, kommer de kulturella hindren kvarstå. De är omöjliga att utplåna. Det vi i slutändan gör är att be människor komma och anpassa sig in i våra former, hur lika vi än försöker göra oss dem. Man kan dessutom aldrig anpassa sig  till alla de olika kulturer vi möter i vårt samhälle idag. Inte ens om man försöker inrikta sig på en viss ålder kan man täcka alla de olika grupper med olika livsmönster som finns.

Det finns också en risk att det tär på församlingsmedlemmarna. Det krävs ofta väldigt mycket tid och energi för att få till stånd den här typen av gudstjänst eller event. Frågan är också om man då orkar lägga tid på relationer och möten då den Helige Ande får tillfälle att fylla på, där samtal kring Jesus, livet och bibeln får vara centrala.

Jag tror att vi behöver tänka om helt, eller, börja tänka lite mer som när Jesus sände ut lärjungarna. Han sände dem ut. Församlingar uppstod i de miljöer där Guds rike förkunnades.

Tänk om det är möjligt att få se människor komma till tro, bli förvandlade och börja leva liv i efterföljelse, i helt nya miljöer i vårt land idag. Tänk om vi kan ta Jesus in i nya kulturer istället för att försöka dra människor in i en lokal så att de där kan få höra om Jesus.

Att predika handlar om att människor som inte känner Jesus ska få höra om honom. Är det verkligen försvarbart att vi fortsätter lägga tid och energi på att göra detta i kyrkolokaler? Rent logiskt borde det vara mycket mer effektivt att ta sig ut där människor redan finns.

Jag drömmer om det här. I Helsingborgs husförsamlingsnätverk drömmer vi om det här. Och jag tror att det är något som kan få börja ske i hela vårt land, oavsett om man står i en rörelse av husförsamlingar eller i en mer traditionell församling. Men, det kräver att vi vågar tänka om och kasta oss ut.

Vad tror du?

Annonser

2 reaktioner till “Från sökarvänlig till missionerande

  1. Håller med fullständigt och jag är mitt i ett skede där jag lämnar kyrkan för att bygga något nytt, 95% av svenskarna är inte kyrkbesökare, det är dom vi vill nå, ska vi då tro att det hjälper att bygga nya och fler kyrkor…?????

    En intressant detalj i detta är att om man söker igenom folkbibeln som vi får anta har översatts av duktiga välutbildade människor med stor kunskap så har man inte en ända gång skrivit ordet kyrka i Bibeln….!!!

    Församlingen är däremot viktig och omnämnd otaliga gånger….. Församlingen är vi, du och jag, kyrkan är de byggnader vi bygger, det borde vara hög tid att vakna upp, det är 1 200 år sedan Anskar byggde första kyrkan i Sverige…. så att vi når 5% av svenska folket är inget annat än ett stort misslyckande, det är dags för något nytt och jag är övertygad om att Gud reser upp människor på olika platser som har sett detta och som kommer att rustas för att bygga nytt, för andra, inte för oss…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s