Uncategorized

Lite reflektioner i kölvattnet av den där domen.

Jag, liksom så många andra, har förfasats över den där domen. Ni vet vilken jag talar om. Den där domen som vi verkligen inte kan begripa eftersom allt i oss skriker att den är så fel – det som hände var ju så påtagligt fruktansvärt och obegripligt. 

Och så har vi den nya sexualundervisningen på skolan. Den som RFSU har lagt beslag på. Vilket verkligen är underligt. Som någon lät påskina, att låta RFSU komma och ha undervisning i sexualkunskap utan att läraren får delta (vilket faktiskt händer när de åker runt på skolorna), är som att låta Ulf Ekman hålla i religionsundervisning utan lärartillsyn. Det senare skulle aldrig ske. 

Nu är jag i ärlighetens namn inte så insatt i det nya materialet som RFSU har gett ut, men om jag har förstått det rätt betonar det själva sexet, inte relationen.

Och så funderar jag på om det inte nu mer än någonsin borde undervisas om sex utifrån en ömsesidig överlåten relation. Borde inte mer tid läggas på relationsundervisning än på sexualkunkap? Vad kommer separationen mellan sex och relation leda till i längden?

Jag tror att de stora förlorarna i hela den här karusellen blir ungdomarna själva. De uppmanas, uppmuntras och förutsätts tycka att sex bara är en handling, när sex i själva verket är så mycket mer – en utblottning av både det yttre och det inre, att ge en bit av sig själv till någon annan. Det gör man inte hur som helst, eller till vem som helst.

Skolan borde vara en fristad när det gäller den här typen av påtryckningar, i nuläget går den istället i bräschen. Den basunerar ut ett budskap, en förväntning som många inte vill eller kan leva upp till utan att göra våld på sig själva. Det är tragiskt. 

Och så till det där som hände. Det vore väl alldeles för hårt att säga att en undervisning som inte poängterar, ja tydligt understryker, vikten av sex kopplat till en överlåten trygg relation, bidrar till det som vi nu förfasas över. Det vore nog att dra saken alldeles för långt till sin spets.

Men, den där domen, och det som föregick den, borde i alla fall få skolan att allvarligt reflektera över hur en god sexualundervisning kan och bör se ut. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s