Nu är de här, de som vänder upp och ner på hela världen.

Senaste nytt

Ett uppror på väg att urarta i kaos har under de senaste timmarna brutit ut i stadens stora köpcenter. Det är framför allt butikschefer för de stora kedjorna som har kommit samman och uttryckligen rasat över de idéer och övertygelser som kommer från ”den vägen”. Dessa ideal verkar få större och större fäste och i värsta fall väntas konkurs av flera ”marknadsjättar”. Upprördheten har även smittat av sig på butiksmedarbetarna och stämningen är minst sagt orolig. De mindre butiksägarna verkar till synes oberörda, och för de butiker som har inriktat sig specifikt på rättvis handel tycks försäljningen snarare öka. Man sitter just nu i samtal över hur situationen ska lösas.

När Paulus befann sig i Efesus bröt ett stort upplopp ut. Det var framför allt silversmeden Demetrius som gick i bräschen, han var nämligen tillverkare av Artemistempel och genom detta skaffade han hantverkarna stora inkomster. När Paulus kom och predikade budskapet om en enda sann Gud blev man orolig över hur detta skulle påverka försäljningen. När man dessutom insåg att människor började följa ”den vägen”, valde man att ta i med hårdhandskarna och drev hela staden till uppror: ”Det är fara värt inte endast att vårt hantverk får dåligt rykte utan också att den stora gudinnan Artemis tempel förlorar sitt anseende, och att den gudinna som hela Asien, ja, hela världen dyrkar, mister sin gudomliga storhet.”

Hur mycket påverkar vår tro vårt liv och vårt handlande? Vilka avgudar behöver vi ta itu med i vår kultur? Kan konsumtionen vara en av dem? Det är jobbiga frågor så här i juletid. Jag tror att vi helst av allt vill värja oss emot dem och komma på ursäkter. Så är det åtminstone för mig. Men, tänk om budskapet om Jesus skulle ta tag i vårt liv så totalt att den fiktiva berättelsen jag inledde med skulle bli en verklighet. Bara tänk tanken. Vi skulle kunna vända upp och ner på hela världen.

Annonser

Publicerad av MariaKCruz

Fru, mamma, kaffetant, boknördswannabe, komediseriefantast, Jesusföljare, husförsamlingshållapåare, Helsingborgare, smålänning. Bland annat.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: