Det här är del 2 av 6 i Maria Cruz och Rickard Cruz bloggserie om kvinnor som ledare. Författare till denna del: Maria Cruz

I Galaterbrevet skriver Paulus: Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus. (Gal 3:28)

Jesus river ner alla murar som någonsin byggts upp mellan människor. Det finns inte någon som är högre eller lägre. I honom har vi fått en ny identitet. Vi är alla kallade att leva ut det Jesus har lagt ner i oss – gåvor och tjänster – oavsett kön, ålder eller etnicitet. Vi definieras utifrån Jesus, vem han är och vad han har gjort.

När vi nu ska tala om kvinnor som leder känns det viktigt att börja i rätt ände, nämligen med frågan: vad är Jesus syn på ledarskap? 

Jesus syn på ledarskap skiljer sig radikalt från världens; den handlar i grund och botten om tjänande.

När Jesus tvättar lärjungarnas fötter, ger han dem en mönsterbild; i Guds rike handlar ledarskap inte om vem som står högst i rang, vem som är bäst på att styra och ge direktiv eller vem som har mest pondus. Detta tydliggör Jesus även när lärjungarna Jakob och Johannes, vid ett tillfälle, försöker förhandla sig till fördelaktiga positioner. Jesus ger dem en skarp tillsägelse:

”Ni vet att de som anses vara folkens ledare uppträder som herrar över dem och folkens stormän härskar över dem. Men så är det inte hos er, utan den som vill vara störst bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara främst bland er skall vara allas slav. Ty människosonen har inte kommit för att bli betjänad utan för att ge sitt liv till lösen för många” (Mark 10:40-45)

Den som vill vara främst bland er skall vara allas slav… det tåls att reflektera över.

Jesus ledarskap är totalt genomsyrat av tjänande. Han ger upp hela himlens härlighet för att ge sitt liv för mänskligheten. Han vet vad hans kallelse innebär och vad den kommer leda till. Jesus går hela vägen i sitt tjänande, det är inte bara ett sätt han inleder sin tjänst på; han fullbordar den i döden på korset.

Det är ett, till synes, ologiskt sätt att leda. Det som för världen verkade sluta i det största av nederlag blir, i själva verket, den största av segrar.

Det handlar inte om vem som ska stå högst i toppen av en hierarki. Guds rike är inte uppbyggt så. I Guds rike finns det inga hierarkier. Där finns det bara en som är högst, nämligen Jesus själv. Ett Jesuspräglat ledarskap handlar aldrig om position; att klättra högre eller bevaka sin ställning.  Ett Jesuspräglat ledarskap handlar om att tjäna och lyfta andra.

Det är den här typen av ledarskap varje ledare i Guds rike är satt att leva ut. Det måste få prägla sättet att tänka och agera. Det behöver vara den mönsterbild vi formar ledarskap utifrån, i våra församlingar. Det måste vara den livsstil vi prövar vår egen livsstil emot: våra handlingar, attityder och ord. Det får aldrig bli något vi bara pratar om, utan något vi lever ut och aktivt arbetar för.

Oavsett kvinna eller man, är det här vägen att gå för den ledare som vill vandra i Jesus fotspår. I Guds rike har alla rätt att tjäna.

Publicerad av MariaKCruz

Fru, mamma, kaffetant, boknördswannabe, komediseriefantast, Jesusföljare, husförsamlingshållapåare, Helsingborgare, smålänning. Bland annat.

Delta i diskussionen

6 kommentarer

 1. Hej Maria!

  Några frågor om blogginlägget?

  Var i Galaterbrevet 3 talar Paulus om att kvinnor ska leda församlingen??

  Versen du utgår från handlar väll ändå om frälsningen (om arvet) och inte Jesus syn på kvinnligt ledarskap? eller ledarskap överhuvudtaget?

 2. Hej!
  Tack för dina tankar om ledarskap. Intressant!

  Detta med kvinnan och mannens olika uppgifter inom kyrkan är för mig ingen brännande frågade. I Pingst Helsingborg har vi både kvinnliga äldste och pastorer, så mina kommentarer i detta ämne utgår därför inte ifrån om jag för eller emot utan mer utifrån era argument.

  Att ledarskap handlar om tjänande är enligt mig helt naturligt. Sedan är frågan vad som menas med Gal 3:28. Denna text är mycket omdiskuterad och inget i texten eller dess kontext handlar om ledarskap. Vad menas med att alla är ett i Kristus?

  Tolkningen som du gör, att denna text bl.a. visar att alla människor har samma värde tror jag är korrekt. I Jesus och i dopet (v.27) blir vi ett inför Gud. Men din tolkning att detta betyder att ev. skillnader mellan mannens och kvinnans olika roller har upphört är mindre självklar. Inget av Paulus övriga texter verkar stödja en sådan tolkning.

  Sedan är jag inte säker på att kyrkosystem med en mer hierarkisk ledarsyn ser ledaren som mer värd än andra. Olikheter i mannens och kvinnan uppgifter har i dessa sammanhang inte med värdet på mannen och kvinnan att göra utan snarare att Gud har olika roller för mannen och kvinnan.

  Det ska bli roligt att läsa mer och kommande inlägg i er serie om kvinnans ledarskap. Lycka till och roligt att du som kvinna lyfter frågan:)

  Mvh. Henrik Åström

 3. Hej Mats och Henrik. Svarar, er båda, här. Tack för era kommentarer. Inser att det blev ett syftningsfel i texten och har redigerat det nu. Jag håller helt med om att Gal 3: 28 inte handlar om ledarskap utan om något mycket mer fundamentalt. Det handlar om att det i Jesus inte är någon skillnad på människors förhållande till Gud. Alla står lika, i sina olikheter, inför honom. Detta är grundläggande för Paulus och något vi behöver ha med när vi sedan läser vad han skriver till församlingarna om bl.a. ledarskap eller hur slav och herre, man och hustru ska förhålla sig till varandra.
  Läs gärna mer vad Rickard Cruz skriver om detta här: http://www.rickardcruz.se/2013/05/29/evangeliet-spranger-hierarkier/

  Guds välsignelse!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: