Lite som att tjuvlyssna

Ni känner alla igen situationen: man sitter på bussen och hör någon prata alldeles för högt i mobilen. Oavsett om man vill eller inte får man höra väldigt mycket om vad någon tycker och tänker. Man får höra svar på frågor eller kanske långa utläggningar över varför något är si eller så. Om bussresan är lång, och personen ifråga inte alls tycks vilja avsluta (trots att man själv skruvat på sig lite sådär besvärat och kastat menande blickar om att det kanske inte riktigt passar sig med det höga tonläget) kommer man snart bilda sig en uppfattning om vad samtalet handlar om. Men, man kan aldrig få hela bilden, eftersom man bara hör vad en part säger.

När vi läser breven i nya testamentet är det just så här. Vi läser bara en del av konversationen. Det behöver vi vara medvetna om. Vi måste också förstå att breven faktiskt inte är skrivna till oss. Vi får läsa dem men de är inte skrivna in i vår situation. Och när vi läser, lägger vi in våra egna tolkningar, formade utifrån våra liv.

Personligen tror jag att vi behöver de flesta breven i nya testamentet är skrivna in i specifika situationer. Därmed inte sagt att de inte innehåller teologi som är allmängiltig, eller att de inte skulle vara inspirerade av Gud. Svårigheten är att utröna vad som bör läsas rätt in i vår situation idag och vad som måste läsas som något som framför allt skulle tillämpas där och då. Ett sätt att avgöra detta på är att titta på övriga NT; finns det något i breven som verkar skilja sig från det som står någon annanstans?

Vi får be Gud om vishet och ledning när vi läser breven och det är, som alltid, en god hjälp att ställa frågor till texten. Vem är det som skriver? TIll vem eller vilka? Vad var dessa människor präglade av? Utifrån de frågor som besvaras och ämnen författaren tar upp, hur kan situationen sett ut? Hur tillämpar vi det idag?

Låt oss läsa, med nyfikenhet, öppenhet, glädje och ett stort mått ödmjukhet; medvetna om att vi, precis som när vi hör det där telefonsamtalet på bussen, faktiskt bara har tillgång till en del av samtalet.

Annonser

Publicerad av MariaKCruz

Fru, mamma, kaffetant, boknördswannabe, komediseriefantast, Jesusföljare, husförsamlingshållapåare, Helsingborgare, smålänning. Bland annat.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: