Mer än ett bröllopscitat

Kärleken är tålig och mild ,  kärleken avundas inte ,  den skryter inte,  den är inte uppblåst … 

Många är vi som har hört de här och de följande orden från 1Kor 13. Det här kapitlet kallas kärlekens lov och citeras ofta på bröllop. 

Problemet är att vi har romantiserat den här texten och fått den att handla om något som främst gäller ett älskande par,  när den egentligen är tänkt att gälla alla troende. 

Paulus skriver dessa ord in i en församling med motsättningar och splittring, in i en situation där man missuppfattat hur de andliga gåvorna skulle ta sig uttryck. Han visar dem en väg framför andra –  kärlekens väg. 

Vi är kallade att leva i kärlek till varandra, att inte se till vårt eget bästa utan den andres. Vi ska inte brusa upp,  inte skryta,  inte känna avund. Vi ska inte uppföra oss illa. Vi ska vara präglade av mildhet och tålamod. 

Att leva som troende syskon i Jesus innebär att vi hör samman. Vi är delar i samma kropp. Vi kan inte säga: jag behöver inte dig. 

Jag tror vi kan behöva påminna oss om att kärlekens lov inte bara är några goda livsprinciper till äkta makar utan en uppmaning till hur vi förhåller oss till varandra i våra församlingar…

… och i våra samfund. 

 

 

 

 

Annonser

Publicerad av MariaKCruz

Fru, mamma, kaffetant, boknördswannabe, komediseriefantast, Jesusföljare, husförsamlingshållapåare, Helsingborgare, smålänning. Bland annat.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: