Helig Ande · Jesus · mission

Myten om det sekulariserade samhället

imagesJag satt på tåget från Malmö i eftermiddags. Passade på att plugga lite. Håller för tillfället på att skriva en uppsats om profeter och profetia utifrån första Korinthierbrevet och satt därför och läste en bok i ämnet. Jag var relativt trött och måttligt inspirerad.

-Det ser ut som tunga grejer, hör jag hur killen snett emot mig säger.

– ja, svarar jag lite halvförläget…den är… mastig.

– vad handlar den om? fortsätter han.

jag tittar på titeln och svarar:

-om profetia och profeter inom den tidiga kristendomen och i antika Grekland.

– jaha, svarar han. Handlar den om Messias och så då?

På detta följer ett samtal där jag får berätta om min tro på Jesus, att han är verklig idag, vad han har gjort på korset, att han öppnat vägen till Gud och gjort det möjligt för oss att komma nära Jesus. Jag får sitta där, och berätta hur mycket han betyder för mig och att jag väntar på att han ska komma tillbaka en dag. Och killen lyssnar. Han är intresserad. Berättar om sin andliga resa, om andliga upplevelser, om en längtan.

På tåget. Klockan tre. En helt vanlig onsdag.

Tåget stannar. Killen tackar för sig. Han ska gå av. Vi får avbryta vårt samtal, lite för abrupt. Jag hinner åtminstone kasta ur mig en rekommendation att besöka en församling i staden där han bor. Han säger tack.

Det finns en andlig längtan och en andlig hunger. Det finns en öppenhet för Jesus. Att vårt land skulle vara så sekulariserat att människor inte vill ha Jesus tror jag är en lögn som vi kristna allt för länge har gått på. Den har dessutom varit bekväm att gömma sig bakom.

Jag tror vi behöver slå hål på den myten. Jag önskar att vi med mycket större frimodighet skulle tala om vem Jesus är, mitt i vår vardag. Jag önskar att jag skulle göra det ännu mer. Tänk om vi kunde vara lite mer som killen jag mötte på tåget, som vågade ställa frågor, som vågade berätta om sin andlighet.

Jag var så glad efter vårt samtal. Det gör något med en när man får dela med sig av Jesus till någon som ännu inte känner honom. Det är som att det ger andlig näring. Det väcker liv i det innersta. Tron blir, ännu mer, verklig och påtaglig. Och jag slås av, hur tydligt det är, att det är just det livet vi är kallade att leva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s