Jesus

Inte enligt planen

Jag hade stora yrkesmässiga ambitioner redan som barn. Min första plan var att satsa på polishundsyrket. Om det, mot all förmodan, inte skulle funka tänkte jag ge mig in i sjörövarsvängen. Om rättsväsendet vänder mig ryggen, vänder jag dem ryggen, resonerade jag (troligtvis. Fyraåringar tenderar att ha djupgående resonemang).

När jag var åtta ville jag bli läkare… eller delfinskötare. Det växlade lite. Drömmen var att nån gång få simma med delfiner, precis som prinsessan Madeleine hade fått göra. Det hade jag sett på tv.

På högstadiet ville jag bli journalist. Då fann jag mig kärlek till det svenska språket. Kärleken höll i sig. Dock inte journalistplanerna. Efter gymnasiet sökte jag en utbildning i Göteborg, till folkhälsoplanerare, och kom in. Men jag började aldrig. Jag skulle visst läsa teologi ett år först. Det var nåt jag alltid hade velat och jag såg min chans att göra det nu. Ett år. Sen skulle jag bli nåt.

Planen hade alltid varit att bli nåt. Skaffa en utbildning. Få ett jobb.

Men, Gud hade andra planer. Jag trodde jag kunde ge honom lillfingret. Han tog hela handen. Sån är han. Han vill ha allt. Och i mitt fall handlade det om mina studier, min ambition. Han ville ha det. Och jag fick kapitulera. Inget annat fungerade.

Försakelse. Man kanske kan uttrycka det så. Samtidigt som jag i stunden jag skriver det känner mig arrogant mot dem som verkligen försakar något, kanske hela sina liv och sina familjer.

Det blev inte som jag hade planerat. Det blev mycket bättre. Och mycket svårare. Jag läste tre år till församlingsledare och visste när jag slutade att jag inte skulle jobba i en traditionell församling. Jag visste att Gud kallade, men jag visste inte hur vägen skulle se ut. Bit för bit har han stakat ut den. Och gång på gång har jag fått ge upp min ambition, min längtan att ”bli nåt”. Det har funnits stunder när jag önskat att Gud bara skulle säga åt mig att bli pastor eller ungdomsledare eller nåt lite mer vanligt. Nåt med en titel och betalt. Men han har inte gjort det.

När Gud ledde mig att läsa teologi ännu ett år, var det jättejobbigt. Varför? Men när Gud kallar får man gå. Och han fortsätter staka ut vägen. Men jag tycker det är svårt när jag får frågan vad jag ska bli, varför jag läser, vad jag vill jobba med. Och jag hör hur märkligt det låter, att läsa något som inte tycks leda till en given tjänst eller en säkrad inkomst. Men så är det. Och Gud har burit än så länge. Jag skulle inte byta ut det jag får leva ut i det jag får förmånen att vara en del av, för allt smör i Småland. För jag vet att jag är där Gud vill att jag ska vara.

Så, varför bloggar jag om det här?

Jag tror att det kanske finns någon som behöver höra det. Någon som kanske upplever nåt liknande. Någonsom kanske upplever att Gud kallar fast du inte förstår till vad. Någon som kanske tvivlar på att det är möjligt. Jag hoppas i så fall att jag kan få uppmuntra dig att fortsätta låta Gud leda. Han kommer förse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s