Jesus

Jesus – feminist?

Oh no you DIDN`T, kanske du tänker nu. Men jo, jag använde ordet feminist och Jesus i samma mening. Notera dock frågetecknet på slutet. Ordet feminist har blivit så laddat idag att jag själv väljer att inte kalla mig det. Vilket jag i och för sig kan tycka är lite tråkigt. Det är tråkigt att det så till den milda grad har kommit att förknippas med mansförakt och könsneutralitet.

Vi läser bergspredikan tillsammans i vår husförsamling för tillfället. Sist vi möttes samtalade vi om stycket som handlar om äktenskapsbrott. Jesus höjer standarden för äktenskapet och säger att en man inte längre har rätt att skilja sig från sin fru. Det hade tidigare varit okej för en man att lämna in skilsmässobrev, dock inte för kvinnan. Om mannen skilde sig från sin fru tvingade han i stort sett in henne i äktenskapsbrott då hon inte hade möjlighet att försörja sig själv och därför var tvungen att försöka gifta om sig, vilket inte var tillåtet.
Jesus visar här framför allt vad som var Guds tanke från början; att mannen och kvinnan skulle leva tillsammans i enhet livet ut. Men när Jesus höjer ribban för äktenskapet höjer han även kvinnans rättigheter och status. Hon har rätt till att kunna lita på att mannen stannar kvar och sörjer för henne.

Vi resonerade även kring att Jesus här verkar tilltala framför allt männen när han talar om att mannen begår äktenskapsbrott bara genom att se på en kvinna med åtra. Han säger ungefär att det är bättre att rycka ut ögat än låta det förleda till synd. Jesus verkar alltså lägga ansvaret på mannen att kunna kontrollera sina känslor och handlingar och se till att de inte leder till synd.
Naturligtvis gäller detta även kvinnor. Men, i det samhälle Jesus levde, var det kvinnorna som var de utsatta och svaga, och Jesus har en tendens att alltid lyfta just de utsatta och svaga, och skaffa dem rätt.Jesus möter kvinnor på ett sätt som helt går emot dåtidens kultur. Han samtalar med dem, lyssnar till dem, han är nära vän med dem och äter tillsammans med dem – något helt otänkbart i ett samhälle där en man helst inte ens skulle tilltala sin fru ute bland folk, och där en far och en dotter inte fick umgås ensamma.

Att Jesus är radikal i sitt bemötande av kvinnor är tydligt i NT, om man kan kalla honom feminist låter jag dock bli att försöka besvara…

Annonser

En reaktion till “Jesus – feminist?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s