Uppslukat av livet

Vi har precis lagt allhelgonahelgen bakom oss. Allhelgonahelgen är en helg då vi på ett speciellt sätt får ta tid och minnas de som lämnat oss. Det är också en helg då vi påminns om vår egen dödlighet.

Idag skjuter man gärna bort tankarna på döden. Man blundar för den, försöker fly den. Kanske för att man är rädd. Man vet inte hur man ska hantera den. Man strävar efter ungdom och hoppas på att kunna leva så länge som möjligt, och helst uppnå odödlighet i egen kraft. Detta föder en självcentrering och ett självfokus.

Men, när vi inte vågar tackla döden, missar vi även en stor del av livet. Vi missar de djupa insikterna om vad som är viktigt, vad som är av värde.

Jesus inbjuder till odödlighet. Han har segrat över döden genom sin egen uppståndelse. Han är det eviga livet i sig själv. När vi tar emot honom tar vi också emot hans uppståndelse och evighet. Vi behöver därför inte frukta döden. Döden är besegrad.

Paulus skriver i 2 Kor 5:1.5:

Vi vet att om vårt jordiska tält rivs ner, så har vi en byggnad från Gud, en boning som inte är gjord med händer, en evig boning i himlen. 2 Så länge vi bor i detta tält, suckar vi därför och längtar att få ikläda oss vår himmelska boning, 3 ty när vi är klädda i den skall vi inte stå där nakna. 4 Ja, vi som bor i detta tält suckar tungt. Vi vill inte bli avklädda utan överklädda, för att det som är dödligt skall bli uppslukat av livet. 5 Och den som har berett oss för detta är Gud, som har gett oss Anden som en handpenning.

Vi väntar inte på att vår kropp ska dö. Vi väntar på att den ska bli uppslukad av livet. Vi väntar inte förgängelse utan oförgänglighet.

Vårt sista andetag blir vårt första, i något nytt, i en ny kropp, en annan verklighet.

Vilken trygghet. Vilket hopp.

Annonser

Publicerad av MariaKCruz

Fru, mamma, kaffetant, boknördswannabe, komediseriefantast, Jesusföljare, husförsamlingshållapåare, Helsingborgare, smålänning. Bland annat.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: