Avgud är den man sätter sin tillit till. Jag parafraserar Luther. Dessa ord etsade sig fast hos mig efter att jag för ett par år sedan läste Mikael Hallenius bok Spår av den Osynlige. De högg tag i mig och uppenbarade något om mig själv — avgudar som jag inte hade varit medveten om.

Man brukar ibland säga att tro stavas risk men jag skulle vilja säga att tro stavas tillit. Genom hela bibeln blir det här tydligt. Abraham litade på att Gud skulle hålla sina löften, Mose likaså. Jesus satte hela sin tillit till Gud när han lät sig spikas upp på korset. Hela hans känsloliv var fyllt av ångest men han valde att lita på att Gud skulle hålla sitt löfte.

Ordet tro är i svenskan ganska missvisande. När vi säger ”jag tror det” syftar det på osäkerhet, vilket i sammanhanget av att tro på något eller Någon är helt missvisande. Personligen har jag mer och mer börjat ersätta ordet tro med orden lita på och det har gett mig nya perspektiv. Jag inte bara tror på Gud, jag litar på honom. Här blir Gudsbilden väldigt viktig. Vem är den Gud som förtjänar min tillit? Har jag bilden av en nyckfull Gud vågar jag inte lita på honom fullt ut. Har jag bilden av Honom som vred och sträng kommer jag inte våga lita på att Han vill mig väl. Har jag bilden av Honom som avlägsen och onåbar blir tilliten egentligen bara tomma ord som inte bygger på en relation där Gud kan visa att han är värd att lita på.

Men bibeln säger att Gud bara är god. Hos Honom finns ingen växling mellan mörker och ljus. Gud är Skaparen. Han är den som har hela världen i sin hand och den som har makt över död och liv. Gud är en god pappa som förlåter även den som inte förtjänar förlåtelse. Gud ÄR kärlek. Gud är Jesus och Jesus är Gud. När vi lär känna Jesus lär vi också känna Gud. Gud är alltså allt som Jesus personifierar.

Vilka avgudar har du i ditt liv? Vad sätter du din tillit till? Är det dina egna förmågor? Ditt arbete? Din duktighet? Vi ska naturligtvis våga lita på andra människor men om vi litar på dem mer än på Gud kan de också bli avgudar i våra liv.

Att tro på Gud innebär att sätta sitt hopp till Honom, att falla i den Levande Gudens händer, att låta sig fångas och se att Han bär.

 

 

 

Annonser

Publicerad av MariaKCruz

Fru, mamma, kaffetant, boknördswannabe, komediseriefantast, Jesusföljare, husförsamlingshållapåare, Helsingborgare, smålänning. Bland annat.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: